Zdrowe słodycze.


Zdrowe słodycze i smaczne, zdrowe przekąski - blog Matczyne Fanaberie

Obecnie wszyscy spędzamy dużo czasu w domu. Jednym ze „skutków ubocznych” przebywania w domu jest to, że ciągle zaglądamy do lodówki lub do szafki ze słodyczami 😊 
 Coraz częściej będziemy słyszeć o nadwadze i chorobach z nią związanych.
 Aby temu zapobiec zachęcamy Was do przygotowania zdrowych przekąsek. 
To szybkie i proste. 
Życzymy powodzenia  i mamy nadzieję że skorzystacie z pomysłów.
A oto przykładowe przepisy na zdrowe słodycze.

Przepisy na zdrowe słodycze

Domowe lody malinowe

Domowe lody malinowe

Składniki

  • maliny mrożone – 1 opakowanie – 450 g;
  • jogurt naturalny – 1 opakowanie – 180 g;
  • cukier – 1/4 szklanki – 50 g.

Sposób przygotowania

  1. Mrożone maliny delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonych malin dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Do dużej miski przelej jogurt i maliny z cukrem. Całość zblenduj mikserem do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  4. Zawartość miski odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie przelej powstałą masę do foremek i wstaw je do zamrażalnika.
Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia.
Poziom trudności: łatwe.
Liczba porcji: 5 – 6 porcji.

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Składniki

  • mąka pszenna razowa (pełnoziarnista) – 2 szklanki – 250 g;
  • jagody mrożone – 1/3 opakowania – 140 g;
  • mleko lub woda – ½ szklanki – 125 ml;
  • jaja kurze – 2 sztuki – około 100 g;
  • olej rzepakowy – ½ szklanki – 100 g;
  • cukier – ½ szklanki – 100 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – 5 g.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
  2. Mrożone jagody przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj pozostałe składniki: mleko (lub wodę), cukier, jaja, jagody (pozostawiając 2 łyżki do dekoracji) i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Formy na babeczki wyłóż papilotkami do pieczenia i przelej do nich powstałą masę.
  5. Na wierzchu babeczek ułóż jagody.
  6. Babeczki piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Czas przygotowania: 35 minut.
Poziom trudności: łatwe.
Liczba porcji: 12 babeczek.

Lemoniada cytrusowa

Lemoniada cytrusowa

Składniki

  • pomarańcza – 2 sztuki – 480 g;
  • grejpfrut – 1 sztuka – 250 g;
  • limonka – 1 sztuka – 80 g;
  • mięta – garść;
  • woda – 3 szklanki – 750 ml;
  • cukier – 4 łyżeczki – 20 g;
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania

  1. Owoce umyj i obierz ze skórki.
  2. Listki mięty oderwij od krzaczka i opłucz.
  3. Zagotuj 1/3 szklanki na wrzątek i rozpuść w niej cukier.
  4. Z pomarańczy, limonki i grejpfruta wyciśnij sok, pozostawiając kilka cząstek do dekoracji.
  5. W dużym dzbanku wymieszaj ze sobą: listki mięty, sok z owoców i wodę z cukrem. Następnie uzupełnij całość pozostałą ilością wody.
  6. Gotową lemoniadę podawaj z kostkami lodu.
Czas przygotowania: 15 minut.
Poziom trudności: łatwe.
Liczba porcji: 4 porcje.

Smacznego - PicMix



















😉

Komentarze

Popularne posty z tego bloga